Van zon naar kletsnat pak voor Hosanna in Duitsland.

Van zon naar kletsnat pak voor Hosanna in Duitsland.

Dinsdag 25 februari deed Hosanna mee aan de carnavalsoptocht in Mönchengladbach. De afgelopen jaren een traditie. Ook Opmaat van Berlikum deed met Hosanna mee en daarmee was de gezamenlijke band de grootste muziekband qua ledental.
Het was weer een ‘Jecke Lindwurm’ die door het centrum van de Duitse stad trok. En dat al zo’n 80 jaar. Ongeveer 300.000 bezoekers die uitgelaten de gekke lintworm aanmoedigden langs een route van zo’n 6 kilometer. Ook dit jaar weer een grote optocht bestaande uit ruitergroepen, 74 feestwagens, 55 loopgroepen, 33 carnavalgezelschappen, 28 dansgroepen, 30 muziekgroepen enzovoort. Meer dan 4000 duizend deelnemers, een bonte stoet, veel lawaai en een en al vrolijkheid.
Wat het weer betrof begon het prachtig. Zittend op de stoeprand, uit de wind en in het zonnetje leek het eindelijk wel voorjaar. En dat terwijl de jongste leden vol overgave bezig waren het strooigoed van allerlei zoetigheid in de helmen op te vangen. Er gingen weer tassenvol mee naar huis.
Het was lang wachten, want Hosanna had nummer 30 als muziekgroep en dat betekende hekkensluiter van de optocht. Overigens een eervolle plaats. Vanwege een oponthoud startte de optocht nogal wat later dan elf over één en werd het een race tegen de klok, want rond vijf uur werd er veel water verwacht. Tegen half vier was het dan zover. Hup, achter de wagens van de ‘Großen Rheydter Prinzengarde’. Jetzt geht’s los!
Als laatste vertrekken had wel het voordeel dat er onderweg flink geshowd kon worden zonder de optocht op te houden. De optocht ophouden mag niet en kan zelfs aanleiding zijn de band uit de stoet te halen. Het publiek werd dol als Hosanna het parcours verliet en dwars door het publiek heen ging. Even over de helft verscheen de verwachte inktzwarte lucht boven de stad. Het werd al heel snel van de drup in de regen in de hoosbui. Jetzt geht’s los! Over het algemeen bleef het publiek staan, bleef applaudisseren en dat hield de staart van de stoet ook enthousiast. Gewoon doorspelen.
Kletsnat en doorweekt kwamen de muzikanten en colorguards terug in de sporthal, verzamelplaats van de muziekverenigingen. Snel droge kleding aan, de bus in en naar de Mac in Venray. Rond kwart over elf arriveerde de bus bij het muziekgebouw. We binne weer even mooi fut weest met sien allen en we hewwe een mooie promotie maakt voor ons stadsje.

No Comments Yet.

Leave a comment