Hosanna op zomercarnaval in Frankrijk

Hosanna op zomercarnaval in Frankrijk

In het Franse Fresnes-Sur-Escaut vond afgelopen donderdag (15-08-2019) het 73e zomercarnaval plaats en de showband en colorguards van Hosanna waren er bij. Terwijl een deel van de leden op vakantie was, verzamelde een ander deel om kwart over zes in de ochtend in het muziekgebouw om samen met een groep supporters onder leiding van buschauffeur en voorzitter Joop van der Heide richting het zuiden af te reizen. Bijna vierentwintig uur later parkeerde Van der Heide de bus om kwart voor vijf weer voor het muziekgebouw en was het Franse avontuur fini.

Bij het vertrek uit Harlingen kwam het met bakken uit de hemel en het was absoluut geen gekleurde confetti. Halverwege België werd het warempel un peu droog en bij aankomst in het voormalig mijnstadje Fresnes-Sur-Escaut brak de zon door en dat creëerde eindelijk het sfeertje van een broeierig Braziliaans carnaval. Alle muziekgezelschappen, waaronder eentje uit Polen met een opvallende majorettegroep, werden opgevangen in een sporthal, waar wegens instortingsgevaar niet al te hard tegen een bal kon worden getrapt. Afijn, daar weten ze in Alkmaar over mee te praten. Niet de enige ouwe meuk vandaag trouwens.

Om drie uur begon de optocht met loopgroepen, praalwagens en gevarieerde muziekgroepen: van malletband, fanfare tot drum- en pipeband. Hosanna liep als tweede in de stoet achter een historische bierwagen die voortgetrokken werd door, net als het bier, flink schuimbekkende paarden. Het complete gebeuren was goed georganiseerd, alleen de optocht zelf ging met de Franse slag. Lopen, stilstaan, lopen, stilstaan, enz. In combinatie met de warmte kwam de vermoeidheid al snel de hoek om, al waren het gelukkig niet de temperaturen van meer dan dertig graden bij het optreden in Anjum vlak voor de zomervakantie. De reden van het oponthoud was het met regelmaat uitdelen van bier aan de toeschouwers. Mooi uitzicht, maar als je er achter loopt te spelen is het net een fata morgana in de woestijn. Overigens voorzag de begeleiding van Hosanna de leden onderweg van voldoende water en dus kwam alles goed. Halverwege en aan het einde van de optocht was er een plein, waarop alle muziekgroepen aan het publiek een show lieten zien.

Tegen zessen was Hosanna klaar. Gewapend met consumptiebonnen van de organisatie trokken de leden het gezellige en drukke feestgedruis in en de kermis en braderie op. Over bewapening gesproken; er liepen veel zwaarbewapende militairen en politiemensen rond. Helaas tegenwoordig de normaalste zaak bij evenementen. Comme il faut de verplichte rustpauze van de chauffeur werd pas tien uur de terugreis ingezet. Rond een uur of één ging de Machap in Breda er nog prima in en werd het vervolgens steeds stiller in de bus en op de wegen. Het was een leuke dag geweest, waaraan de vereniging bovendien nog een centje overhield en er binnenkort een offerte in de mailbox ligt voor een optreden in midden Frankrijk. Er werden dus ook nog even ter plekke zaken gedaan.

Tekst R. Attema
Foto N. Romar

No Comments Yet.

Leave a comment